بازمانده

یکی از خیابان های محله کومکاپی استانبول، که در شب می توانید کارگران جنسی پیدا کنید. (عکس توسط: سوفیا گری)

اموباح میگوید زمانی که در شهرفری تاون سیرالئون دانشجو بود یک وزیر دولتی به وی تجاوز کرد. او می افزاید: من برای درخواست بورس تحصیلی به دفتر او مراجعه کردم، بعد از بیرون آمدن از دفتر او به من پیشنهاد کرد تا با ماشنیش من را به خانه برساند، اما من را به یک ساختمان خارج از شهر برد و به من حمله کرد.

علی ‎رغم اینکه شخص متجاوز دارای موقعیت بالای حکومتی بود، باح که حالا 28 ساله است قضیه را به پلیس گزارش داد. بلافاصله پس از آن ، یک روزنامه محلی نام ، عکس و داستان او را در صفحه اول منتشر کرد. حامیان وزیر متجاوز به دنبال باح راه افتاده و به تعقیب وی پرداختند و او را متهم به دروغگویی برای سرنگونی وزیر کردند. وی دوسال تمام مجبور به پناه بردن در یک سرپناه زنان شد و توان خروج از آن جا را نداشت مگر اینکه پلیس او را همراهی می کرد. زندگی پنهانی در مدت دوسال، برای او و خانواده اش طاقت ‏فرسا شده بود و بیش‌تر از آن تحمل چنان وضعیتی را نداشتند.

در سیرالئون، تجاوز جنسی یا هرگونه خشونت دیگر به ندرت گزارش شده و یا مورد پیگیری قرار می‎گیرد و قربانیان به ندرت شاهد عدالت هستند. وزیر در پرونده باح سرانجام پس از دو سال دادرسی تبرئه شد ، اما آزار و اذیت طرفداران وی متوقف نشد، باح در سال 2015 به ترکیه فرار کرد.

باح با گفتن اینکه “وضعیت خیلی خطرناک بود.” می افزاید: “این چیزی است که من تلاش می‎کنم فراموش کنم.”

او نیز مانند میلیون ها مهاجر و پناهنده دیگر، به دنبال زندگی بهتر به ترکیه آمد، اما هنوز آرمش پیدا نکرده است. زندگی در کشور بیگانه به عنوان یک خارجی یک چالش جدی و بزرگ است. باح میگوید در ترکیه همیشه با آزارجنسی مواجه است.

اوما باح باید مداوم به فروشگاه‌ها رفته و لباسهای را پیدا کند تا برای فروش به افریقا بفرستد. (عکس تهیه شده توسط اوسکار دوراند)
 اوما باح باید مداوم به فروشگاه‌ها رفته و لباسهای را پیدا کند تا برای فروش به افریقا بفرستد. (عکس تهیه شده توسط اوسکار دوراند)

“این خیلی آزاردهنده است، به خاطریکه مرا به یاد جایی که از آن آمده ام و چیز های که برایم اتفاق افتاده است می اندازد.” این سخن را باح می‎گوید.

سازمان ملل می پذیرد که پناهجویان زن در معرض آسیب، آزار و خشونت‎های جنسی قرار دارند و نیازمند حمایت‎های ویژه هستند. اما چند سازمان غیردولتی به صورت ویژه از زنان حمایت می‎کنند. جستجوی کمک همچنین می تواند برای قربانیانی مانند باح، که از ترس و شرم از موانع زبانی و ننگ پیرامون خشونت جنسی می ترسند، آزاردهنده باشد.

تقریباً یکی از سه زن آفریقایی - و حدود 21 درصد از همه پناهندگان - تجربه خشونت جنسی را گزارش کرده اند. به نظر می رسد که این تعداد بسیار بیشتر است، زیرا بسیاری از خانم ها شرم دارند تا در مورد همچین حوادث صحبت کنند.

سازمانی که در سیرالئون به باح پناهگاه داده بودند با آلیسا جانسون، وکیل حقوق بشر، که در واشنگتن کار می کند، تماس گرفت. با حمایت جانسون ، باح برای ویزای موقت بشردوستانه، که یک برنامه ویزای موقت ایالات متحده برای موارد شدید نقض حقوق بشر است، درخواست داد.

جانسون میگوید: “به نظر ما این بهترین گزینه بود زیرا باح در آن زمان با آسیب های قریب الوقوع روبرو بود. به نظر می رسید که با تبرئه نقض عدالت صورت گرفته و سپس آزار و اذیت ناشی از آن و خطر جسمی و روانی که وی در سیرالئون با آن روبرو بوده است”.

جانسون بیش از یک سال روی پرونده باح کار کرد و تلاش کرد تا برای او ویزای موقت بشردوستانه بگیرد، اما باح دیگر نمی توانست صبر کند. او ترس از کشته شدن داشت، او می گوید: “برادر بزرگتر او در ترکیه زندگی می کرد و او می خواست کمکم کند” او گفت ، “امو اجازه دهید من برایت اینجا درخواست کنم، راهی وجود دارد که بتوانی آنجا را ترک کنی و به ترکیه بیایی.” “او درخواست داد ، خدا را شکر ، ما روند ویزا را طی کردیم و من به ترکیه آمدم.”

آمدن باح به ترکیه، درخواست ویزای موقت بشردوستانه را به خطر انداخت. بر اساس وزارت امنیت داخلی ایالات متحده، ترکیه امن است و چون باح سرالئون را ترک کرده است در خطر نیست، بنابراین درخواست وی قابل پزیرش نیست. او تنها است و در ترکیه گیر کرده است.

امو باح هرگاه توان مالی پیدا می‎کند، موهایش را در یک سالون افریقایی اصلاح می‎کند. (عکس توسط صوفی گری)
 امو باح هرگاه توان مالی پیدا می‎کند، موهایش را در یک سالون افریقایی اصلاح می‎کند. (عکس توسط صوفی گری)

باح زندگی جدیدی را در استانبول ساخته، ولی او از این وضعیت راضی نیست. او در وضعیت نا مشخصی قرار دارد. از مغازه های که آرسته با مانکن های سیاه است خرید میکند، اگر پول داشته باشد موهایش را در یک سالون افریقایی اصلاح می‎کند. او می‌خواهد پول به قدر کافی پس انداز کند و ترکیه را ترک کند و یک کابوس را پشت سر بگذارد.

” زنان مشکلات زیادی دارند، بخصوص در افریقا” باح با بیان این مطلب می‌گوید: “من می خواهم فردی باشم که بتوانم برای افرادی که کمترین امتیازات را دارند ایستادگی کنم. می‎خواهم بگویم که همیشه باید درخواست کمک باید کرد، حرف زدن همیشه بهتر از ساکت بودن است”.

International Reporting Program UBC

استاک یا "گرفتاری" یک پروژه از برنامه گزارش‌دهی بین‌المللی است که بر مبنای «دانشگاه بریتانیا، کلمبیا» که از رشته ژورنالیزم فارغ شده اند، تهیه شده است.